هشدار درباره آفت سوسک سیاه
خراسان شمالی بهاری پر باران را آغاز کرده است و شرایط رطوبتی این استان همه گیری آفت سوسک سیاه را در زمین های کشاورزی افزایش داده است و هشدارهای لازم در این زمینه داده می شود. به گزارش ایرنا، کشاورزان خراسان شمالی طلیعه بهار را با مبارزه آفات آغاز می کنند و به هر میزان که بارندگی ها بیشتر باشد به همان تناسب آفات باغ ها و کشاورزی نیز افزایش می یابد و این چالش ها در بهار امسال به دلیل بارندگی های زیاد بیش از گذشته خود را نمایان کرده است. بر اساس برآورد کارشناسان ۳۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی در معرض خطر آفات قرار دارد و همین کارشناسان چاره کار را در بازدید و سمپاشی اصولی می دانند که باید زیر نظر آن ها انجام شود.
سوسک سیاه از جمله آفاتی است که کارشناسان در این روزها هشدار دائم را به کشاورزان می دهند و بیم آن می رود که این نوع آفت کشنده به صورت همه گیر غلات استان را تحت تاثیر قرار دهد. کارشناسان معتقدند که احتمال میزان زاد و ولد این سوسک ها در جریان وقوع باران های بهاری نسبت به سنوات گذشته به علت رطوبت آب و خاک بیشتر می رود از این رو باید بیش از گذشته مراقب باشند.
فرشید ابراهیم زاده از اساتید دانشگاه آزاد شیروان در خصوص خسارات این آفت غلات اظهارکرد: سوسک سیاه گندم در درجه اول به گندم خسارت وارد می کند و در غلات دیگر نیز مشاهده شده است و در این آفت لاروها در شب فعالیت و از جوانه ها و برگ های جوان تغذیه میکنند. وی تصریح کرد: عمده خسارت ناشی از تغذیه لاروهای آفت از پارانشیم برگ است و تنها رگبرگ ها باقی می ماند و حشرات کامل از دانه های گندم تغذیه می کنند. این کارشناس کشاورزی اضافه کرد: این آفت به صورت بالقوه در مزارع گندم و جو که به آیش گذاشته نمی شوند زیاد دیده می شود و حشرات کامل اواخر خردادماه از دانه های گندم که در مرحله شیری قرار دارند شروع به تغذیه و اوایل تابستان از دانه های سفت شده غلات استفاده می کنند.
وی با بیان این که خسارت آفت سوسک سیاه گندم در مزارع به صورت لکهای دیده می شود، یادآور شد: خسارت اصلی زمانی اتفاق می افتد که حشره کامل است و در فصل بهار که دانه های گندم روی خوشه ها قرار می گیرد به مقدار کم از آن ها تغذیه میکنند و در شرایطی که جمعیت سوسک سیاه زیاد باشد از پارانشیم بین رگبرگ ها تغذیه می کنند و باعث نابودی کامل گیاهچه ها می شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این سوسک ها از نوع شکارچی بوده و حشرات و آفات ریز را به عنوان ماده غذایی می خورند و وجود این سوسک ها برای جنگل و مرتع مشکل ساز نیست و با توجه به خصیصه تهاجمی خود نوعی آفت کش برای عرصه های کشاورزی و طبیعی نیز محسوب می شود. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: امسال عمده کانون این آفت در مناطق قره میدان، امند و آشخانه است و در بخش هایی از شهرستان شیروان، راز و جرگلان و بجنورد نیز وجود دارد که هر ساله در راستای مبارزه مورد پایش قرار می گیرد. محمد رضایی افزود: سطح مزارع غلات استان در پاییز و زمستان در این خصوص مورد پایش قرار می گیرد تا در خصوص فعالیت سوسک سیاه به کشاورزان اطلاعات لازم را بدهیم و هم اینک فعالیت این آفت آغاز شده است اما باید از نظر جمعیت و سایر موارد نیز مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد.
وی ادامه داد: سالهای قبل، آفت سوسک سیاه گندم فقط مربوط به زمینهای کشاورزی دیمی بود اما با توجه به کاهش بارندگیها در مقایسه با بلند مدت امروزه شاهد درگیری اراضی آبی هم با این آفت هستیم که کشاورزان باید علاوه بر رعایت تناوب در کشت گندم، جو و کلزا از بذور ضدعفونی استفاده کنند. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید کرد: کشاورزانی که عملیات ضدعفونی بذور را در کشت پاییزه انجام دادند در سال زراعی جاری از شیوع آفت سوسک سیاه در مزارع خود جلوگیری کردند که این مسئله باعث کاهش هزینههای سمپاشی و خطرات زیست محیطی شده است. وی تناوب زراعی با استفاده از گیاهان وجینی، جمع آوری کاه و کلش و بقایای محصول در اراضی آلوده، انجام شخم و دیسک پس از برداشت و شخم عمیق تابستانه بلافاصله پس از برداشت گندم و جو را در کاهش این آفت بسیار موثر دانست.