پروژه بزرگراه بجنورد- جنگل گلستان، چشم انتظار تخصیص اعتبار مصوب سفر رئیس جمهور

علی اصغر خسروی- این روزها همچون سال های گذشته، پس از گذر از تونل جنگل گلستان و ورود به استان خراسان شمالی باید در مسیری دو طرفه یا همان دوبانده رانندگی و تردد کنید. پیچ دیوار سنگی، سه راهی روستای دشت و روستای چشمه خان را باید در همین جاده کم عرض سپری کنید تا به نزدیکی روستای آرمادلو برسید، آن جا که کمی جلوتر، جاده یک طرفه و چهاربانده می شود. در این مسیر، شاید بارها پشت سر کامیون ها و تریلی هایی قرار گرفته باشید که چفت در چفت هم در حرکتند و بسیاری از رانندگانشان حتی به خودشان زحمت نمی دهند کمی از خودروهای سنگین دیگر فاصله بگیرند یا حتی به حاشیه جاده بروند و راه را برای خودروهای دیگر باز کنند. کار درست این است که ریسک نکنید و تا فراهم شدن شرایط مناسب، سبقت نگیرید، اما هستند رانندگانی که طاقتشان طاق می شود و از چندین خودرو سبقت می گیرند و... این جاست که باید شانس بیاورید و خودرویی دیگر، جلویتان سبز نشود... چه حوادث دلخراشی که این مسیر در سال های گذشته شاهد آن بوده است.
از نزدیکی های آرمادلو تا روستای چمن بید، جاده چهاربانده است و پس از طی کردن چند صد متر جاده دوطرفه، جاده تا سه راهی جوزک، سه طرفه می شود؛ یک لاین یک طرفه و لاین دیگر دوطرفه! احتمالاً اخبار وقوع حوادث در این محدوده را هم طی سال های گذشته مطالعه کرده باشید. از این جا و پس از عبور از سه راهی درکش و سه راهی بسیار خطرناک شهر قاضی تا نزدیکی روستای کشانک، جاده دوطرفه می شود؛ مسیری بسیار دلهره آور به خصوص در تاریکی شب که هر نوع سبقتی می تواند مساویِ بازی با جان راننده باشد. این جاست که به جاده چهاربانده وارد می شوید و روستاهای کشانک و مهمانک را با آرامش خاطر پشت سر می گذارید و به شهر آشخانه و سرعت گیرهای فراوانش می رسید! از آن جا به سمت بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی هم جاده چهاربانده است، به خصوص حالا که مسیر حاشیه جاده بدرانلو هم یک طرفه، بزرگراه و ایمن شده است. از روستای تاتار تا بجنورد، فقط محدوده اندکی از جاده مجاور روستای خندقلو، تا بهسازی مسیر نشست کرده، به شکل موقت دوطرفه و البته جداسازی شده است.
وقتی در گردنه امین ا... حرکت می کنید سال های گذشته را به خاطر بیاورید که در فصل های پاییز و زمستان، چگونه در روزهای بارندگی، برفی و مه آلود، باید با دغدغه و دلهره این شیب تند را سپری می کردید و حالا با چهاربانده شدن این مسیر، چقدر آرامش دارید.
در سال های اخیر، توجه دولت به پروژه بزرگراه بجنورد- جنگل گلستان، بسیار بیشتر و همین موضوع باعث چهاربانده شدن بخش های قابل توجهی از آن شده است. با این حال، همان گونه که مرور شد، هنوز قطعات مهمی از این پروژه تکمیل نشده و باقی مانده است؛ پروژه ای که وعده داده شده بود در پایان دولت قبل به پایان برسد اما این وعده، به سرانجام نرسید. حالا دولت سیزدهم، به این پروژه مهم، توجه ویژه ای و برای تکمیل آن، اعتبار قابل توجهی هم مصوب کرده است.
از یاد نبریم محور فاروج- شیروان- بجنورد- آشخانه- جنگل گلستان، نقطه اتصال خراسان رضوی با استان گلستان است و آن گونه که اعلام شده، سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر در این مسیر رفت و آمد می کنند، جاده ای که به جز تردد اهالی استان خراسان شمالی، شاهد مسافرت شمار انبوهی از مشتاقان زیارت بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) در مشهد مقدس و همچنین مسافران شمال کشور است.
در ادامه، بخشی از اظهارات مسئولان مختلف طی حدود ۷ ماه اخیر درباره پروژه بزرگراه بجنورد- جنگل گلستان را از نظر می گذرانیم.
استاندار خراسان شمالی، بیست و سوم اسفند سال گذشته در جلسه ویدئو کنفرانس وزیر کشور با استانداران سراسر کشور، خواستار تخصیص صد درصدی اعتبارات باقی مانده پروژه بزرگراه بجنورد به جنگل گلستان شده و گفته بود: بزرگراه ارتباطی بجنورد به جنگل گلستان از محورهای ارتباطی استان است که سالانه نزدیک به ۲۰ میلیون زائر و مسافر از این مسیر تردد دارند. دکتر «محمدرضا حسین نژاد»، تکمیل بزرگراه بجنورد به جنگل گلستان را موجب کاهش تصادفات جاده ای دانسته و خواستار نگاه ویژه دولت برای پرداخت اعتبارات باقی مانده با تخصیص صد درصدی شده بود.
دوم تیر امسال، «رستم قاسمی» وزیر راه و شهرسازی که در آیین افتتاح ۱۱۵ میلیارد تومان پروژه احداث شده راه و شهرسازی در این استان سخن می گفت، تاکید کرده بود: اولین اقدام در خراسان شمالی، توجه به راه هاست.
«قاسم قاسمی» مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی هم در این آیین، اعتبار در نظر گرفته شده برای یک پروژه بسیار مهم در استان را مورد اشاره قرار داده بود، آن جا اعلام کرده بود: برای احداث و تکمیل باند محور بجنورد به جنگل گلستان در سفر ریاست جمهوری ٨۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
عصر دوم تیر هم، استاندار خراسان شمالی در جلسه شورای اداری با حضور رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت، در بخشی از اظهاراتش، احداث و تکمیل باند دوم محور گلستان به بجنورد را یکی از مهم ترین مطالبات مردم استان بیان کرده بود.
مقام عالی دولت در خراسان شمالی، پنجم شهریور امسال نیز در بخشی از صحبت هایش در یک برنامه تلویزیونی خاطرنشان کرده بود: در سفر رئیس جمهور، اولویت اختصاص اعتبارات به راه های روستایی و سپس پروژه ملی محور بجنورد به جنگل گلستان داده شد.
نزدیک به ۳ ماه بعد از سفر هیئت دولت، در بیست و نهم شهریور امسال، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی در بازدید از محور بجنورد به جنگل گلستان گفته بود: با توجه به پیش رو بودن فصل سرما و حساسیت پروژه محور بجنورد- جنگل گلستان، طی دو ماه آینده باید برای ۱۰ کیلومتر از طول مسیر اجرای پروژه، آسفالت آن به اتمام برسد. «مهدی رشیدی» با بیان این که محور بجنورد به جنگل گلستان یکی از پرترددترین محورهای مواصلاتی خراسان شمالی است، افزوده بود: این محور یکی از مهمترین محورهای استان است که همه ساله میلیونها مسافر و زائر از آن عبور میکنند لذا اتمام پروژه آسفالت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اما، مدیرکل ساخت و توسعه راههای منطقه شمال شرق کشور هم در همین روز در حاشیه بازدید از طرح های راه سازی خراسان شمالی به نکات قابل تاملی درباره این پروژه بسیار مهم خراسان شمالی اشاره کرده، آن جا که گفته بود: پیمانکاران پروژه راه سازی بجنورد- جنگل گلستان ۱۵۰ میلیارد تومان مطالبه دارند که این رقم از سالهای گذشته انباشت شده است. «مهدی نظریان» اظهارکرده بود: در سفر دولت به این استان مصوب شد که بخشی از مطالبات پیمانکاران در قالب تهاتر زمین پرداخت شود و با توجه به این که تجربه ای برای این روش از تهاتر تاکنون وجود نداشته، تحقق مصوبه محل تردید است. به گفته وی، محور چهار خطه بجنورد - جنگل گلستان حدود ۶۰۰ کیلومتر طول دارد که ۲۷۲ کیلومتر از آن در حوزه استحفاظی راه و شهرسازی خراسان شمالی قرار دارد و تاکنون بخش زیادی از این محور چهار خطه شده و زیر بار ترافیک رفته و کمتر از ۴۵ کیلومتر آن در این استان باقی مانده است. این مسئول هم این نکته را یادآور شده بود که در سفر دولت به استان در تیر امسال۸۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل این پروژه راه سازی اختصاص یافت؛ اما در ادامه متذکر شده که تکمیل پروژه بزرگراه بجنورد- جنگل گلستان، دست کم هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. در صحبت های مهم «نظریان»، به نکته دیگری اشاره شده، جایی که اعلام کرده بود: تنها ۴۰ میلیارد تومان از سهمیه اعتبار سفر رئیس جمهور به این طرح تخصیص یافته است و تاخیر در تخصیص اعتبارات موجب می شود تا فشار گرانیها و تورم افزایش یابد. اکنون ۶ ماه از سال گذشته و رقم تخصیص یافته و اندک اعتبارات موجب شده تا زمان از دست برود و فعالیت پیمانکاران تحت الشعاع قرار گیرد.
موانع اجرای پروژه مهم راهسازی خراسان شمالی، بخش دیگر صحبت های مدیرکل ساخت و توسعه راههای منطقه شمال شرق کشور را به خود اختصاص داده بود، جایی که تملک زمین را یک مشکل برای اجرای این پروژه راه سازی برشمرده و گفته بود: برای اجرای این پروژه، زمین باید در طول چهار تا پنج کیلومتر از این مسیر تملک شود که نیاز است تا منابع مالی و اعتبارات به موقع تخصیص یابد. در ادامه این صحبت ها، یک موضوع مهم دیگر هم مطرح شده بود: خراسان شمالی تنها استانی است که از منابع توازن منطقه ای حتی یک ریال به اجرای پروژه چهار خطه کردن بجنورد- جنگل گلستان اختصاص نداده است. در سایر استان ها بخشی از منابع توازن منطقه ای برای سرعت دادن به پروژه های مهم اختصاص می یابد اما در خراسان شمالی، ریالی از این منابع به اجرای این پروژه مهم اختصاص داده نشده است.
در همین حال، گزارش اداره ارتباطات و اطلاع رسانی اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی حاکی است، پروژه چهاربانده شدن محور بجنورد- جنگل گلستان به طول ۱۴۵ کیلومتر است که ۴۶ کیلومتر از آن باقی مانده که به زودی ۱۰ کیلومتر از این محور زیربار ترافیک خواهد رفت.
اظهارات مسئولان مختلف درباره پروژه محور بجنورد به جنگل گلستان و نکات گوناگون مطرح شده در این باره، این ضرورت را ایجاب می کند که موانع و دست اندازهای مسیر اجرای این پروژه قدیمی، بسیار مهم و کلیدی، هر چه سریع تر مورد بررسی دقیق و پیگیری در سطح مدیران ارشد استان خراسان شمالی و وزارت راه و شهرسازی و به خصوص در هیئت دولت قرار گیرد تا بتوان با رایزنی و سپس تخصیص و جذب سریع و به موقع اعتبارات مصوب سفر رئیس جمهور و حتی جذب اعتبارات جدید، سرانجام پس از سال ها چشم انتظاری، شاهد تکمیل و بهره برداری از این پروژه استراتژیک باشیم و مسافران و رانندگان با آرامش خاطر بیشتری در این محور تردد کنند.