
فصل مشترک مشکلات دانشجویان
تعداد بازدید : 163
تلخ و شیرین دوران دانشجویی
نویسنده : اسدی
واژه دانشجو، وسیع و پردامنه است، آن قدر وسیع که هرگاه به هر سوی آن نگاه می کنیم، مفهومی تازه می یابیم. دانشجویان چشم های بیدار جامعه هستند و در مسیرهای سخت می توانند رهرو راه باشند، نمونه بارز آن 16 آذر سال 1332 است.
۱۶ آذر، روز دانشجو نام گذاری شده است. این روز، به یاد سه دانشجوی شهید «مصطفی بزرگنیا»، «احمد قندچی» و «مهدی شریعترضوی» که هنگام اعتراض به دیدار رسمی «ریچارد نیکسون» معاون رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا،در تاریخ ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ (حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) در دانشگاه تهران شهید شدند، گرامی داشته میشود. دوران دانشجویی، پر از خاطره است. در این گزارش در گفت و گو با دانشجویان مسائل و مشکلات آن ها را بررسی کرده ایم.
یکی از دانشجویان مشغول به تحصیل در یکی از دانشگاه های استان می گوید: نظام دانشگاهی کشور متاسفانه دارای مشکلاتی است؛ به عنوان مثال مطالب درسی دانشگاه ها تکراری است و هر سال کپی برداری میشود و در اختیار دانشجویان قرار میگیرد، به نحوی که یافته های به روز و جدید علمی در آنها گنجانده نمیشود. دانشجویان نیز مجبورند که این متن های تکراری و کهنه را حفظ کنند.
«قاسم زاده» با بیان این که مشکل دیگر دانشجویان، سطح پایین علمی برخی استادان دانشگاه هاست، اظهارمی کند: هم اکنون بیشتر استادان حق التدریس هستند و این موضوع نه تنها موجب کاهش توانایی تدریس آن ها شده است بلکه نمیتوان انتظار داشت دانشجویان توانمندی پرورش یابند.
وی به مشکلات دانشگاه های خصوصی و غیردولتی هم اشاره و اعلام می کند: این دانشگاه ها بیشتر به دنبال درآمدزایی هستند و با این که باید امکانات آموزشی و تحصیلی بهتری داشته باشند اما از لحاظ کیفیت و نظارت خوب نیستند.
«محمدی» یکی دیگر از دانشجویان استان است که در آستانه دانش آموختگی است.
او با بیان این که فرایندهای اداری در دانشگاه های استان طولانی است، می افزاید: به تازگی از پایان نامه دوره کارشناسی ارشد خود دفاع کرده ام و با این که منتظر دریافت مدرک بودم دانشگاه مورد نظر اعلام کرد که دانشجویان کارشناسی ارشد جهت دانش آموختگی و دریافت مدرک باید ریز نمرات خود را از دانشگاهی که در آن دوره کارشناسی را گذرانده اند به دانشگاه ارائه کنند.
وی ادامه می دهد: به دانشگاه مقطع کارشناسی خود مراجعه کردم اما متوجه شدم برای دریافت ریز نمرات نیازمند تایید دانشگاه مادر در استان یا همان دانشگاه دولتی هستم و با این که 3 هفته از درخواست من می گذرد اما هنوز دانشگاه مادر در این خصوص اقدام نکرده است و جواب درستی نیز نمیدهند.
یکی دیگر از دانشجویان نیز مسائل خوابگاهی و مشکلات و محدودیت های موجود در این بخش را که دانشجویان با آن ها مواجه هستند مطرح می کند و ادامه می دهد: مشکلات مختلفی در دوران دانشجویی، همواره گریبانگیر ماست. یکی از این مشکلات، زندگی در شرایط خوابگاهی و دور از زادگاه، شهر و خانواده است که مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی که تمایلی به ذکر نام خود در این گزارش ندارد اضافه می کند: این مشکلات شامل نبود امکانات، تغذیه نامناسب، رفتار ناخوشایند برخی کارکنان و مسئولان، نبود فعالیت های فرهنگی و تفریحی مناسب، هم اتاقیهای ناهماهنگ، هزینه های خوابگاه و بهداشت ضعیف است.
وی با بیان این که در بخشی از سال ما درگیر مشکلات خوابگاهی هستیم، اظهارمی کند: برخی دانشگاه های استان خوابگاه ندارند یا خوابگاه شان کیفیت مناسبی ندارد و مشکلات زندگی خوابگاهی تأثیر منفی مستقیمی روی تحصیل ما گذاشته است.
یکی دیگر از دانشجویان نیز به دغدغه های اشتغال و ازدواج اشاره و اعلام می کند: گفته می شود 20 درصد دانش آموختگان در خراسان شمالی بیکار هستند و ما به دلیل این که در دانشگاه ها به مهارت آموزی دانشجویان توجه نمی شود نگران آینده شغلی و ازدواج خود هستیم.
در همین باره رئیس دانشگاه علمی - کاربردی خراسان شمالی می گوید: خراسان شمالی از استان های محروم در شاخص توسعه است و از این رو دانشجویان این استان به طور کلی با مسائل و مشکلاتی مواجه هستند.
«پهلوانی» با بیان این که عدم دسترسی به خوابگاه و امکانات رفاهی مناسب، نبود کتابخانه های مناسب و شاخص های پایین تعداد اعضای هیئت های علمی دانشگاه های استان از جمله مشکلات دانشگاه ها در استان است، اظهارمی کند: ارائه مطالب قدیمی در دانشگاه ها موضوعی کلی است و شامل تمام دانشگاه های کشور می شود اما در خراسان شمالی به دلیل استفاده از استادان جوان به طور معمول از علم روز استفاده می شود با این حال ارائه متون آموزشی فردی است و بستگی به نظر استاد دارد.
وی در پاسخ به گلایه دانشجویان در خصوص به کارگیری استادان حق التدریس نیز می گوید: این موضوع از سویی به سرانه استاد به دانشجو و از سوی دیگر به نبود نیروی آموزشی متخصص در استان باز می گردد.
این مسئول اضافه می کند: در دانشگاه های فنی و حرفه ای و علمی - کاربردی از استادان حق التدریس استفاده می شود و البته باید گفت این استادان اغلب حق الزحمه کمتری دریافت می کنند و این امر در نارضایتی دانشجویان دخیل است؛ البته این موضوع در دانشگاه های خصوصی مصداق دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره چرایی عدم مهارت آموزی در دانشگاه های استان می گوید: این موضوع را از دو جنبه می توان بررسی کرد؛ یکی این که دانشگاه ها امکانات زیربنایی متناسب با رشته های خود ندارند زیرا به جای این که امکانات را فراهم و بعد برای جذب دانشجو اقدام کنند، اول دانشجو جذب و بعد به رشته ها و امکانات توجه می کنند و این امر منجر به کاهش کیفیت شده است.
وی با بیان این که آموزش عالی به دنبال آمایش رشته های دانشگاهی است، ادامه می دهد: آموزش عالی روی این قضیه کار می کند و خواسته به حقی است که از سوی دانشجویان مطرح می شود زیرا حتی در سر فصل دروسی که نوشته شده نیز کمتر به مباحث علمی، عملی و مهارت آموزی پرداخته شده است.