در پی برگزاری جشنواره موسیقی فجر در خراسان شمالی مطرح شد:
تعداد بازدید : 6
دغدغه های هنرمندان موسیقی در استان
گروه فرهنگ و هنر- سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر در خراسان شمالی پس از اجرای 26 گروه و 6 تک نواز استان در 3 بخش سنتی، مقامی و پاپ، با دبیری «محسن محمدی»، جمعه شب در مجتمع فرهنگی و هنری گلشن به کار خود پایان داد. این جشنواره با استقبال فراوان علاقه مندان به هنر موسیقی رو به رو شد. معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت: هنرمندان حاضر در این دوره از جشنواره به پاس فعالیت در عرصه موسیقی پس از هر اجرا مورد تجلیل قرار گرفتند. «مسعود مرواری» افزود: هنرمندان موسیقی مقامی، سنتی و پاپ در ۳ شب متوالی در این جشنواره به اجرای برنامه پرداختند که در پایان اجرای هر گروه، از سرپرستان هر گروه به عنوان نمایندگان با اهدای لوح تقدیر، از سوی پیشکسوتان موسیقی تجلیل به عمل آمد. در عین حال، در پی برگزاری این جشنواره، هنرمندان عرصه موسیقی در استان، نکات، دیدگاه ها و دغدغه های مختلفی داشتند که آن ها را مرور می کنیم. «سامان فیروزه» سرپرست گروه موسیقی «آوات»، ترویج و اشاعه موسیقی مقامی استان را از دلایل حضورش در این رویداد بیان کرد و افزود: ایجاد انگیزه در هنرمندان جوان، کشف و بروز استعدادهای موسیقی در کنار حضور پرشور مخاطبان و بهره مندی از موسیقی از دستاوردهای این جشنواره است. وی که دومین حضورش را در جشنواره فجر استانی تجربه کرد، با بیان این که خراسان شمالی پایتخت موسیقی مقامی است، اظهارکرد: به نظر می رسد باید شاهد تعدد جشنواره های مختلف رقابتی باشیم تا در بین فعالان این عرصه ایجاد انگیزه کند و هنرمندان را به تکاپو وادارد. وی هم چنین خواستار برنامه ریزی متولیان امر برای برگزاری رویدادهای مختلف موسیقی شد. «فیروزه» از ضرورت دوره های آموزشی با حضور استادان برجسته هم چون استاد «یگانه» سخن گفت و افزود: اقداماتی از این دست سبب می شود تا سطح هنری هنرمندان ارتقا پیدا کند. این هنرمند که بیش از یک دهه است به نوازندگی دوتار مشغول است و در جشنواره های مختلف حضور داشته است، با بیان این که فراهم نبودن عرصه برای حضور هنرمندان در صحنه در طول سال ها سبب فراموشی برخی از مقام ها و آهنگ ها شده است، تصریح کرد: به نظر می رسد برای حفظ و انتقال این میراث ارزشمند، مسئولان باید برای ثبت و ضبط موسیقی مقامی گام بردارند و با در اختیار قرار دادن آن ها به هنرمندان نسبت به حفظ و اشاعه این موسیقی کمک کنند.
«حبیب ولی پور» سرپرست گروه «هزار و یک» در بخش سنتی حاضر در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر، ایجاد انگیزه در هنرمندان جوان که با وجود استعدادهای فوق العاده به واسطه نبود خروجی، تحلیل می رود، دلیل اصلی حضورش در این رویداد بیان کرد و گفت: برای رسیدن موسیقی به پویایی نباید صرفاً به برگزاری یک رویداد در طول سال اکتفا کرد، بلکه برای خروج از رکود در عرصه موسیقی، نخستین قدم برگزاری جشنواره های فصلی موسیقی است، زیرا فعالان موسیقی به واسطه وجود جشنواره ها تلاش می کنند تا فعالیت خود را تداوم ببخشند و مدام در حال ارتقای سطح هنری خود باشند. این هنرمند موسیقی، برگزاری جشنواره های مختلف در طول سال را علاوه بر تبادل اطلاعات و تجربه، زمینه ساز شور و هیجان در میان اهالی هنر دانست و تصریح کرد: باید بسترهایی برای گردهمایی هنرمندان ایجاد شود و از قبل آن طرح های پیشنهادی عملیاتی شود تا علاوه بر دلگرم شدن اهالی هنر، از رکود در عرصه موسیقی خارج شویم. وی به نامساعد بودن شرایط هنرمندان موسیقی به لحاظ مالی و نبود حمایت های مالی از سوی دستگاه های متولی به عنوان مهم ترین معضلات پیش روی اهالی هنر برای ادامه فعالیت در این عرصه بیان کرد. «ولی پور» هم چنین خواستار ساماندهی آموزشگاه های موسیقی شد.
«محمد حسن پور»، دوتاز نواز اسفراینی و سرپرست گروه «دلنوازان» که در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر استان ها حضور داشت، شاد کردن دل مردم استان را از دلایل حضورش در این رویداد بیان کرد و تعدد جشنواره های موسیقی در مراکز استان و شهرستان ها را در پویایی موسیقی مقامی، شناسایی ظرفیت های تازه و غنابخشی به این موسیقی و پرهیز از رواج موسیقی غربی در این عرصه بسیار اثرگذار دانست.به گفته وی، وی تقویت جشنواره های موسیقی و برگزاری آن در سطوح ملی و منطقه ای نیز می تواند زمینه را برای رشد و تعالی هنرمندان بیش از پیش فراهم کند و استعدادهای تازه ای را به عرصه موسیقی مقامی معرفی کند. مسئول انجمن موسیقی شهرستان اسفراین به بیان دغدغه های اهالی هنر موسیقی پرداخت و بر ضرورت حمایت از هنرمندان موسیقی برای حضور بیشتر در صحنه و خلق آثار تاکید کرد و با توجه به این که بسیاری از هنرمندان موسیقی از پوشش بیمه برخوردار نیستند، خواستار رسیدگی به این بخش و فراهم کردن بستر آموزشی برای استادان این گونه موسیقی شد تا از این طریق به کسب درآمد رسیده و امرار معاش داشته نباشند. وی اضافه کرد: بی مهری های صورت گرفته به عرصه موسیقی سبب شده است تا هنرمندان پیشکسوت موسیقی رغبتی برای انتقال این میراث ارزشمند به نسل آینده نداشته باشند و بیم آن می رود که در آینده شاهد فراموشی این هنر باشیم.
«علیرضا اسلامی» سرپرست گروه «آوین» در بخش موسیقی مقامی، برگزاری جشنواره های موسیقی را در ایجاد انگیزه هنرمندان جوان و تازه وارد موثر دانست و افزود: این اتفاق فرصتی ارزشمند برای هنرمندان جوان است تا خود را محک بزنند و در کنار پیشکسوتان کسب تجربه کنند. این هنرمند شیروانی که سی و پنج سال از فعالیتش در عرصه موسیقی و نواختن دوتار می گذرد و درکنار آن هنرجویان بسیاری را پرورش و به جامعه هنری معرفی کرده است، اگر چه با نفس برگزاری جشنواره های موسیقی موافق است و آن را در پویایی هنرمندان موسیقی اثرگذار میداند، اما خواستار پرهیز از رویدادهای مناسبتی شد و گفت: هنرمند بدون انگیزه و مشوق نمی تواند ادامه دهد و از این رو نیازمند حمایت است و اگر قرار است هر ساله جشنواره ای برگزار شود باید زمان مشخصی داشته باشد تا هنرمندان دست به تولید اثر بزنند و خود را برای این رویداد آماده کنند. وی از ضرورت برگزاری جشنواره های فصلی موسیقی سخن گفت و افزود: در گذشته در زمان جمع کردن خرمن موسیقی نواخته می شد یا در فصل جمع کردن انگور، رسم خاصی داشت و جشنواره های با این رویکرد در هنرمندان برای تولید آثار ایجاد انگیزه خواهد کرد. «اسلامی» از این که با وجود سال ها فعالیت در عرصه موسیقی هنوز موفق نشده است تا تحت پوشش بیمه قرار بگیرم، از بی مهری مسئولان شهرستان گلایه و اظهارکرد: اگر فضایی برای آموزش موسیقی مقامی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد شود، به طور قطع شاهد رشد این هنر وحفظ و ماندگاری موسیقی خواهیم بود.
«نوید نجاتی» سرپرست گروه موسیقی «فروغ»، ایجاد فضای رقابتی و اجراهای فصلی را زمینه ساز ارتقای سطح هنری هنرمندان استان بیان کرد و خواستار بها دادن به هنرمندان موسیقی شد. وی برگزاری این رویداد در استان را فرصت ارزشمندی برای حضور در صحنه و محک هنرمندان دانست و افزود: این رویداد سبب می شود تا فضای رقابتی برای هنرمندان ایجاد شود و با دیدن سبک و سطح کاری هنرمندان مختلف حاضر و ایده گرفتن از گروه های شرکت کننده برای رشد در این عرصه گام بردارند. وی ضمن تاکید بر بها دادن به هنرمندان موسیقی استان با فراهم کردن فرصت حضور در صحنه ادامه داد: از سوی دیگر این رویداد سبب می شود تا مخاطبان با هنر هنرمندان این خطه آشنا شوند و زمینه را برای جذب علاقه مندانی به منظور فراگیری موسیقی در شاخه های مختلف فراهم می کند. «نجاتی» با اشاره به تجربه برگزاری شب های موسیشقی کلاسیک و سنتی و استقبال بی نظیر مردم استان طی ماه های گذشته و با توجه به جذابیت موسیقی، بیان کرد: به نظر می رسد باید به صورت هفتگی یا ماهانه و فصلی شاهد شکل گیری برنامه های هنری در خراسان شمالی باشیم. این هنرمند ویلون و کمانچه نواز، به ضعیف بودن وضعیت موسیقی استان در عرصه سنتی اشاره کرد و گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به عنوان متولی با فراهم کردن بسترهای حمایتی برای اجرای هنرمندان سبب ایجاد انگیزه در اهالی هنر می شود تا آن ها در کنار آموزش سطح خود را نیز ارتقا دهند. «نجاتی» پایین بودن نرخ مصوب آموزشگاه های هنری در استان نسبت به استان های هم جوار را یکی از نقاط ضعف در مقوله رشد هنرمندان موسیقی بیانکرد و افزود: پایین بودن سطح درآمدی فعالان این عرصه سبب شده است تا فرصتی برای ارتقا سطح هنری خود نداشته باشند.
«طاهر اقطابی» تک نواز حاضر در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر در خراسان شمالی گفت: جشنواره ها نقش به سزایی در توسعه فرهنگی، نهادینه کردن ارزش های دینی، تقویت هویت ملی و صدور فرهنگی دارد. این هنرمند که از سال 77 وارد عرصه هنر شده است و به شکل تخصصی ساز سنتور می نوازد، با اشاره به اینکه تقویت جشنواره های مختلف دنیا نیازمند حمایت مستقیم سیستم های دولتی است، افزود: این اتفاق سبب می شود تا در طول چندین سال نهادهای مردمی نیز تقویت شوند و داد و ستد اقتصادی و مالی در جشنواره ها زمینه را برای خودکفایی و شکوفایی هنر موسیقی فراهم میکند و به تبع در رونق جریان هنر اثرگذار است. وی با بیان این که خراسان شمالی استانی موسیقی محور است، اما عدم سنخیت این ویژگی با تعداد آموزشگاه های موسیقی و نبود دیدگاه توسعه گرایانه در این زمینه حتی در میان برخی از هنرمندان موسیقی یک دغدغه مهم و اساسی است، تصریح کرد: افزایش تعداد آموزشگاه ها می تواند پاسخگوی انتظارات باشد.
«سید هاشم شجاعی» سرپرست گروه موسیقی مقامی «دایان» با اشاره به این که خراسان شمالی، استانی است که در عرصه موسیقی مقامی حرفی برای گفتن دارد، برگزاری جشنواره ها روزنه امیدی است برای جوانان فعال و علاقه مند در این عرصه تا بتوانند خود را در محضر استادان موسیقی مقامی محک بزنند و بسنجند، تصریح کرد: رقابتی شدن جشنواره فجر اثرگذاری بهتری در جریان هنر و هنرمندان خواهد داشت. وی اضافه کرد: نباید از معایب جشنواره ای شدن موسیقی غافل شد، زیرا افراد صرفاً برای حضور در جشنواره فعالیت میکنند و نسبت به فراگیری مقام ها و آهنگ های مورد نظر جشنواره گام برمی دارند و همین مسئله آسیب جدی به موسیقی مقامی می زند. این هنرمند موسیقی که به امر آموزش، ساخت و نواختن ساز دوتار فعالیت دارد، معتقد است: با وجود این که این ساز جایگاه ملی و جهانی دارد و ثبت جهانی شده است، متاسفانه در استان جایگاهی برای این موسیقی تعریف نشده است و فضایی در قالب خانه دوتار که دوتارنوازان این منطقه دورهم جمع شوند یا در دانشگاه های استان، رشته ای حتی در زمینه ساخت دوتار و آموزش آن وجود ندارد.
«پژمان حاتمی» سرپرست گروه «پژمان» با بیان این که جشنواره فرصتی برای ارائه آثار هنری هنرمندان و نشان دادن ظرفیت های موجود در استان است، به مشغله های زندگی اشاره کرد و گفت: در میان مشغله ها و مشکلات زندگی یکی از مواردی که حال مردم را خوب و روح انسان را تازه می کند، پرداختن به هنر است و این رویداد فرصت مناسبی است برای ایجاد حال خوب در میان علاقه مندان و هم کشف و جذب استعدادهای تازه در عرصه موسیقی. این هنرمند که سال هاست در عرصه موسیقی فعالیت میکند و نوازنده چیره دست گیتار کلاسیک است، با توجه به استعدادهای جوان در این عرصه آینده موسیقی استان را خوب و بسیار امیداورکننده ارزیابی کرد و معتقد است: لازمه پویایی و تعالی هنر استان فراهم بودن بسترهای حمایتی متولیان از جامعه هنری است.
«رحیم رضایی» هنرمند فعال موسیقی مقامی استان که بیش از 30 سال در این عرصه فعالیت می کند، برگزاری این رویداد را در رشد هنر موسیقی و پویایی جامعه هنری بسیار اثرگذار دانست و افزود: هر چند فضای موسیقی مقامی استان نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است، اما برگزاری این جشنواره در هنرمندان جوان ایجاد انگیزه می کند و فرصتی را در اختیار اهالی هنر قرار می دهد تا بتوانند هنرشان را عرضه کنند. این هنرمند موسیقی مقامی استان با اشاره به استقبال خوب مردم از آموزش موسیقی بر ضرورت فراهم کردن بسترهایی در قالب جشنواره و شب های هنری برای عرضه کردن هنر هنرمندان تاکید کرد و افزود: خوشبختانه امروز علاقه مندان به موسیقی به راحتی ساز به دست می گیرند و در آموزشگاه های هنری آموزش می بینند، اما نیاز است تا هنر خود را به نمایش بگذارند. وی با توجه به وجود هنرمندان خوب مطرح در استان، جریان موسیقی در خراسان شمالی را پویا دانست و خواستار حمایت از پیشکسوتان موسیقی استان شد، زیرا اگر امروز موسیقی مقامی حفظ و به نسل امروز منتقل شده به واسطه تلاش های پیشکسوتانی است که عمر خود را صرف اعتلای موسیقی مقامی گذاشتند.
«مهدی گوهری» پیشکسوت موسیقی مقامی و تک نواز حاضر در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر در خراسان شمالی که سال هاست در عرصه موسیقی مقامی فعالیت دارد، ترویج و اشاعه موسیقی اصیل خراسان شمالی را از دلایل حضورش در این رویداد بیان کرد و تربیت نسل جوان موسیقی مقامی بر پایه روایتگری به عنوان میراث داران این موسیقی ارزشمند را از رسالت های هنری هنرمندان برشمرد که متاسفانه رو به فراموشی است. وی که حضور پررنگی در جشنواره ها داشته است، از ضرورت حمایت متولیان امر در بعد مادی و معنوی از جامعه هنری سخن گفت و پشتکار و تلاش هنرمندان را نیز لازمه رشد و پویایی هنر موسیقی بیان کرد. این نوازنده دوتار هم چنین خواستار برگزاری جشنواره های رقابتی و غیر رقابتی برای هنرمندان استان، در کنار برگزاری شب های موسیقی به طور مستمر شد.
«کنعان قدوسی» سرپرست گروه «پرواز» که در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر خراسان شمالی حضور دارد، آشنا کردن مردم با هنر موسیقی و ظرفیت ها و استعداهای هنری موجود در استان را از دلایل حضور در این رویداد بیان کرد و با ابراز خرسندی از برگزاری این جشنواره افزود: این اقدام حرکت بی نظیری است تا از این طریق هنرمندان با هنر و سطح کار دیگر هنرمندان حاضر در جشنواره آشنا شوند و خود را محک بزنند و بسنجند. این هنرمند که 15 سالی است در عرصه موسیقی فعالیت می کند، دغدغه جامعه هنری استان را حمایت های مادی و معنوی مسئولان و متولیان امر بیان کرد.
«میلاد قاسمی» سرپرست گروه «آوای سروش» که 27 سال است در عرصه موسیقی سنتی، پاپ و مقامی فعالیت می کند، از این که همیشه تلاش کرده اند با اجرای سبک های مختلف موسیقی آن ها را به مردم بشناساند سخن گفت و اظهارکرد: با وجود حمایت هایی که از هنر و هنرمندان موسیقی می شود اما به نظر می رسد کافی نیست و شاهد کم لطفی هایی به اهالی موسیقی در خصوص بیمه هنرمندان هستیم در حالی که باید بیشتر به هنرمندان بها داده شود. وی به اعتبارات اندک در این عرصه هم اشاره کرد و نبود حمایت های مادی از هنرمندان را از ضعف های موجود بیان کرد. وی با اشاره به استادان خوب موسیقی در شهرستان های استان که متاسفانه بسیاری از آن ها شناخته شده نیستند، تصریح کرد: به نظر می رسد باید بانک اطلاعاتی جامعی از اهالی هنر تهیه کرد تا بتوان بهتر از هنرمندان حمایت کرد.