تحلیلهای مهم درباره وضعیت بارشها و تغییر اقلیم در استان
خسروی- در حالی به بیستمین روز از زمستان 1402 رسیده ایم که شاید برای برخی افراد پرسشهایی درباره وضعیت بارش برف و باران در خراسان شمالی در ادامه این فصل ایجاد شده باشد؛ این که آیا زمستان کم بارشی را پیش رو داریم یا وضعیت بارشها بهتر خواهد شد؟ شاید با این پرسشها هم مواجه شده باشیم که روند تغییرات دمایی در این استان چگونه بوده و آیا میانگین بارشها در این خطه تغییر کرده است؟ «نوربخش داداشی» مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی، آخرین جزئیات، تحلیلها و پیش بینیهای مهم صورت گرفته درباره وضعیت بارشها و تغییر اقلیم در این استان را به روزنامه «خراسان شمالی» اعلام و به نکات بسیار مهمی در این زمینه اشاره کرد که در ادامه میتوانید آن را مطالعه کنید.
مفهوم تغییر اقلیم
اقلیم در لغت تخصصی هواشناسی به معنای وضعیت کلی شرایط جوی بلند مدت در هر منطقه و تغییر اقلیم به مفهوم روند تغییر در مقادیر عناصر جوی در گذر زمان در سطح منطقه است.
تغییر اقلیم در جهان، کشور و استان
روند تغییر اقلیم در سطح جهانی آشکار بوده و سناریوهای مختلف در مورد تغییر اقلیم در کره زمین هشدار داده اند. بسیاری از کشورها تا سال 2100 به آستانه تغییر پذیری شدید اقلیمی میرسند. اثرات این تغییر پذیری نیز در ایجاد بحران در کشاورزی، منابع طبیعی و منابع آب مشهود است و به رخدادهای حدی و خشکسالیهای طولانی میانجامد. تغییر در روند دماهای میانگین، کمینه و بیشینه با شیب افزایشی قابل توجه و همچنین روند کاهشی بارش در کشور ما و از جمله در خراسان شمالی با اثراتی در معیشت مردم همراه بوده است، ضمن این که اثرات غیر مستقیم آن به صورت روند افزایش تبخیر و نیز روند افزایش سرعت باد، خود میتواند بر شدت این تاثیرات به شکل تشدید خشکسالی و بروز تنشهای زیستی گیاهی و جانوری تاثیر گذارد.
خراسان شمالی در آیینه آمار هواشناسی
از بین عناصر جوی، دما و بارش مشهودترین عناصر هستند و تغییرات آنها برای ساکنان محسوس و اثرات آن مشهودتر خواهد بود. در استان خراسان شمالی، روند تغییرات میانگین سالانه دماهای متوسط ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک استان دارای شیب افزایشی 0.04 درجه سلسیوس در سال، روند تغییرات میانگین سالانه دماهای کمینه دارای شیب افزایشی 0.05 درجه سلسیوس در سال و روند تغییرات میانگین سالانه دماهای بیشینه دارای شیب افزایشی 0.09 درجه سلسیوس در سال برای استان خراسان شمالی بوده است. اثر افزایش دمای هوا باعث ایجاد تغییر شاخصهای آسایشی شده است که خود منجر به تقاضای مصرف انرژی دارد.
روند تغییرات مجموع بارش سالانه استان خراسان شمالی دارای روندی نزولی با شیب 1.53- میلیمتر بر سال بوده است. کاهش بارش که یکی از نتایج تغییر اقلیم است باعث کم شدن منابع آبی سطحی و زیرزمینی در گذر زمان خواهد شد که به تبع آن مشکلاتی در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، انرژی و دیگر حوزهها را به دنبال خواهد داشت.
روند تغییرات میانگین سالانه سرعت باد بیشینه در ایستگاههای هواشناسی استان دارای شیب افزایشی 0.7 متر بر ثانیه در سال است که نشان دهنده احتمال وقوع بیشتر خسارات ناشی از سرعت زیاد باد بر تشدید تبخیر و تعرق و بحرانی تر شدن وضعیت خشکسالی و نیز افزایش مخاطرات جاده ای، حوادث در فعالیتهای عمرانی و ترافیک شهری و غیره است. تبخیر و تعرق پتانسیل بیانگر ترکیبی از جدا شدن آب از سطح خاک خیس و سطوح گیاهی تحت شرایط نامحدود آب است. روند تغییرات سالانه تبخیر و تعرق پتانسیل استان دارای شیب افزایشی 0.04 میلیمتر در سال بوده است. این افزایش نشان دهنده افزایش پتانسیل از دست دادن رطوبت توسط گیاه و خاک است که یکی از دلایل آن روند افزایشی دمای هوا و سرعت باد در طول دوره آماری در استان است.
تحلیلی بر وضعیت خشکسالی استان
طی 10 ساله اخیر 85.8 درصد مساحت استان درگیر خشکسالی خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید بوده است. عمده ترین پهنههای خشکسالی طی این مدت در شهرستانهای اسفراین، سملقان، مانه و راز و جرگلان اتفاق افتاده است(100 درصد عرصه منطقه).
تحلیلی بر وضعیت سال آبی(زراعی)
از ابتدای سال آبی (زراعی) 1403-1402 تا نیمه دی ماه 1402 بارش استان معادل 62.7 میلیمتر به ثبت رسیده که نسبت به سال پیش از آن 13.8 درصد و نسبت به بلند مدت 5.2 درصد افزایش را نشان میدهد؛ به عبارت دیگر در این مدت 24.3 درصد از میانگین بارش یک ساله استان تامین شده است که از نظر تفاوت میزان بارش دریافتی با میانگین بلند مدت، خراسان شمالی رتبه دوم کشوری را در بین استانهای کشور به خود اختصاص داده است.
همچنین میانگین دمای استان از ابتدای سال آبی(زراعی) 1403-1402 معادل 10.7 درجه سلسیوس بوده که 2.5 درجه سلسیوس افزایش را نسبت به دوره مشابه بلند مدت نشان میدهد.
میانگین دما در پاییز 1402 به 11.4 درجه سلسیوس رسید که با 2.2 درجه سلسیوس افزایش، نشان دهنده پاییزی با میانگین دمای بالا و کم سابقه در سطح استان بوده است. همچنین در 15 روز اول دی ماه 1402 نیز میانگین دمای استان به 6.1 درجه سلسیوس رسید که نسبت به دوره مشابه بلند مدت افزایش 4.1 درجه سلسیوس را نشان میدهد.
پیش بینی بارش و دمای استان در زمستان 1402
بر اساس نقشههای پیش یابی بلند مدت در زمستان 1402 میزان بارش استان، نرمال تا 10 میلیمتر بیشتر از نرمال و میانگین دمای استان تا 2 درجه سلسیوس بیشتر از نرمال پیش بینی میشود.