
از قلم شما
تعداد بازدید : 4
سوگواره ملی، هنری عاشورا؛ اقدامی بزرگ و کاری پرهیمنه
هنر تعزیه که بیشتر مردم آن را به شبیه خوانی میشناسند، از هنرهای دیرینه پا و با اصالت ایرانی است.
هنرپژوهان، با وجود درونمایه های دینی و به صورت خاص شیعی، ریشه این هنر را ایرانی دانسته و پیشینه آن را قبل از پیدایش و گسترش اسلام جست و جو می کنند. این هنر در خراسان شمالی هم سابقه ای روشن و صبغه ای دیرینه دارد.
این دیرینه در بازکاوی نسخ، ابزارشناسی هنر تعزیه، فرمشناسی، شخصیتشناسی و پیشینه خانوادگی در ایفای نقش شبیه، اعم از موافق یا مخالفخوانی، به روشنی قابل تحقیق است.
با این مقدمه کوتاه میتوان دریافت که نقش و اهمیت برگزاری اولین سوگواره ملی، هنری عاشورا در استان خراسان شمالی، تصمیمی درست، حقی شیوا و قدری بایسته و دانسته است. وجه ملی این رخداد اما، بیانگر اقدامی بزرگ و کاری پرهیمنه است که به نظر می رسد مدیریت حوزه فرهنگ به خوبی از عهده آن برآمده است.
التفات و همسویی مدیریت اجرایی استان و عنایت استاندار محترم نیز در اجرای این اتفاق فرهنگی شایان تحسین است. از سوی دیگر لازم است نقش هنرپردازان خوشسابقه استانی را هم در اجرا و داوری این رخداد لحاظ کرد، قابلیتی که اگر به همین منوال در رویدادهای هنری مورد توجه قرارگیرد، طبعاً آثار و نتایج فرخنده تری به دنبال خواهد داشت.
در برگزاری نخستین سوگواره ملی، هنری عاشورا که از شانزدهم تا نوزدهم ماه جاری به موقع اجرا گذاشته شد، مجالس متعددی از هنر شبیه خوانی توسط زبده ترین تعزیه خوانان کشور اجرا شد.
این هنروران که از استانهای اصفهان، تهران، فارس، سمنان، مرکزی، قم، خراسان رضوی و خراسان شمالی به مرکز استان آمده بودند، در اجرای مجالس تعزیه و هنرمندانی دیگر هم در بخش های عکس، طراحی کتیبه و پرچم و طراحی لباس عاشورایی به رقابت پرداختند. تشکیل کارگاه های تخصصی و حضور شخصیتهای نامآشنای هنر تعزیه هم از نقاط برجسته در برگزاری این رخداد آیینی، هنری بود.
بررسی اجمالی و مرور این رخداد هنری اما نشان میدهد که با وجود حضور هنروران قابل ملی در شبیه خوانی، استقبال مردم از این رویداد در حد انتظار نبوده است. که در دوره های بعدی با کارشناسی زمان برگزاری، شاهد استقبالی چشمگیرتر از آن خواهیم بود.
مهدی رستمی