
زخم سیل روی چهره برخی شهرستان ها
تعداد بازدید : 58
بجنورد، «ونیز» ایران؛ پس از باران!

علی اصغر خسروی- بجنورد، دیروز باز هم «ونیز» ایران شد و بارش شدید باران طی فقط چند دقیقه دوباره موجب آب گرفتگی برخی از کوچه ها و خیابان ها و معابر شد. زخم کهنه آب گرفتگی معابر پس از باران، صبح روز شنبه هم خودنمایی و شهروندان را غافلگیر کرد. چه بسیار رانندگانی که در میان خیابان ها و میدان هایی شبیه دریاچه آرام آرام و با سختی فراوان تردد می کردند و چه بسیار شهروندانی که به دنبال راه فراری از میان معابر آب گرفته بودند و لباس ها و کفش هایشان خیس آب شده بود. از این سو در میدان شهید تا آن سوی شهر، یکی کفش هایش را در دست گرفته و از میان آب های پیاده رو عبور می کرد، آن یکی، چاره ای نداشته و دل به آب زده، یکی مغازه اش و دیگری انبار کالاهایش را آب گرفته بود و آن دیگری، پشت سیلاب منتظر مانده بود. این ها حاصل بارندگی شدید چند دقیقه صبح بود. بارش باران ظهر و عصر دیروز هم ادامه یافت. آب گرفتگی معابر بجنورد، ماجرای دیروز و امسال و سال گذشته نیست؛ سال هاست که این حکایت در مرکز استان خراسان شمالی تکرار می شود. البته این نافی تلاش های صورت گرفته طی این سال ها برای مدیریت و کاهش خسارت سیلاب در این شهر نیست؛ نافی تلاش های امدادگران هلال احمر و نیروهای شهرداری و آتش نشانی، آبفا، برق، گاز و مخابرات که در بارندگی های این چنینی تلاشی دوچندان دارند نیست؛ این نوع آب گرفتگی، این مشکل، این زخم به درمان اساسی نیاز دارد، به تدبیری دقیق، به همگرایی چندجانبه ادارات، به کارگروه ویژه، به برنامه ریزی و به دلسوزی. در این بین، انتظار از شهرداری و معاونت عمرانی استانداری بسیار بیشتر از بقیه ادارات است. دیروز در پی بارش سیل آسای باران، آتش نشانان شهرداری بجنورد دل به آب زدند و پس از تشکیل تیم بحران و اعلام آماده باش نیروهای امدادی، خدماتی و نجات، کار خدمات دهی آغاز شد. تا ساعت۱۰ صبح نیروهای آتش نشانی که در حالت آماده باش قرار داشتند بیش از ۲۰ مورد آب گرفتگی در نقاط مختلف شهر را مدیریت و در بیشتر نقاط شهری با پمپاژ آب، بخش مهمی از آب گرفتگی و رواناب های شهری را برطرف کردند.از بجنورد سراغ دیگر شهرستان ها می رویم. سیل، کلمه آشنای این سال های ساکنان استان خراسان شمالی است. بارش باران برکت و خوشحالی همراه خود می آورد، آن گاه که زمین ها را سیراب و آسمان شهر و روستا را تلطیف می کند؛ حکایت قدم زدن های زیر باران هم که جای خود دارد، اما بارندگی که شدیدتر و سیل جاری می شود، چه بسا و چه بسیار بارها که غم را هم همراه خود می آورد.
دیروز هم سیل، دوباره چهره برخی شهرستان ها را زخمی کرد و خسارت برجا گذاشت. اگر چه گام هایی برای مدیریت سیلاب در این خطه برداشته شده است اما سرعت، دقت و جدیت برای اجرایی شدن طرح های مرتبط باید به شکل ویژه ای مدنظر قرار گیرد. اما مسئولان چه گفتند؟
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی ساعت 12:58 دیروز از جاری شدن سیلاب و وارد شدن خسارت هایی به برخی از مناطق استان در روز گذشته (چهارم شهریور) خبر داد. «غلامرضا شفیق» گفت: بارش باران طی صبح شنبه در شهرستان راز و جرگلان در روستاهای امانلی منجر به آب گرفتگی چند واحد مسکونی و خسارت به حوزه کشاورزی شد. علاوه بر آن در شهرستان مانه، بارندگی در روستاهای یموق، سوخلی، خشتلی و شبلی و کهنه جلگه، منجر به قطع برق شده بود که [تا حدود ساعت 13] به جز روستای یموق برق مابقی مناطق برقرار شده است. همچنین در شهرستان مانه محدوده روستای یارچلی ترکیدگی لوله گاز گزارش شد که اکیپ گاز به محل اعزام شدند. وی تصریح کرد: بر اثر بارش، چند مورد آب گرفتگی حیاط منازل مسکونی گزارش شد که عملیات تخلیه آب توسط هلال احمر انجام شد. بر اثر این بارش ها در شهرستان های راز و جرگلان، مانه و سملقان در حوزه کشاورزی خساراتی وارد شده است که در حال برآورد خسارت هستیم که به زودی اعلام خواهد شد. «کشمیری»، سرپرست شهرداری بجنورد که به عنوان شهردار انتخاب شده است هم گفت: بیشترین مشکلات شهر به لحاظ شکل جغرافیایی آن در جاری شدن سیلاب های فصلی، از حوزه آبریزهای اطراف متوجه شهر می شود. آب گرفتگی حاصل از آبریزهای ورودی خارج از حریم شهر نیاز به اجرای طرح آبخیزداری را مطرح می کند.