جزئیات خسارات سیل مرگبار در 2 شهرستان
گروه شهرستان ها- بارش شدید باران و وقوع سیل در 2 شهرستان فاروج و شیروان، موجب بروز خسارات جانی و مالی شد. سیل مرگبار شب شنبه در این 2 شهرستان، باعث مرگ 4 نفر و وارد آمدن خسارت به برخی واحدهای مسکونی، اراضی کشاورزی و تاسیسات زیربنایی شد. پس از وقوع سیل، امدادرسانی به سیل زدگان صورت گرفته است.
فرماندار فاروج به خبرنگار ما اظهارکرد: متأسفانه بر اثر سیلاب شنبه شب در شهرستان فاروج، دو نفر از اهالی روستای استاد جان خود را از دست دادند. دکتر «عبدالرضا فرزانه» اضافه کرد: از همان لحظات اولیه وقوع سیل بلافاصله ستاد مدیریت بحران، همه گروه های امدادی شهرستان پای کار آمدند و همراه این گروه ها در اولین فرصت در محل وقوع سیل حاضر شدیم و علاوه بر طی کردن حدود ۶ کیلومتر تمام مسیر رودخانه به همراه تیم های امدادی متشکل از نیروهای هلال احمر، بسیج، نیروهای محلی و غیره بررسی های لازم را نیز انجام دادیم تا پیگیری و اقدامات لازم در راستای رفع مشکلات صورت بگیرد. وی افزود: طبق بررسی های صورت گرفته متاسفانه دو نفر از اهالی روستای استاد جان خود را از دست داده اند که جسد هر دو نفر پیدا و مشخص شده و کارهای قانونی آن ها نیز صورت گرفته و تحویل خانواده های آن ها شد.
وی ادامه داد: همچنین تاکنون حدود ۲۰ خودرو را سیل برده که ممکن است این آمار بیشتر شود چون هنوز بررسی ها ادامه دارد، از طرفی در خصوص آمار دقیق خودروهای خسارت دیده هنوز (عصر دیروز) سرنوشت آن ها مشخص نیست چرا که فرماندهی انتظامی در حال بررسی وضعیت خودروهاست و وضعیت سرنشینان تعدادی از خودروها هنوز مشخص نشده است اما با این حال در حال پیگیری و بررسی دقیق وضعیت خودروها و خسارتهای وارده هستیم و آمار دقیق از خسارت های وارده متعاقباً اعلام خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: به علت این که حجم زیادی از شن و گل و لای وجود دارد ممکن است تعداد زیادی از خودروها زیر شن و گل و لای مدفون شده باشد و از سویی تعداد زیادی از خودروهایی هم که صاحبان آن ها مشخص شده، پاسگاه آن ها را صورتجلسه کرده است تا صاحبان آن ها خودروهایشان را تحویل بگیرند.
رئیس ستاد مدیریت بحران فاروج گفت: امداد رسانی به مردم روستاهای منطقه در جریان است و میزان خسارت ها نیز بسیار زیاد است، به همین منظور تمامی تیمهای امدادی، گروه های جهادی، نیروهای محلی و غیره در محل وقوع سیل مستقر شده اند و از جهات مختلف مسیرها را بازسازی می کنند و در حال خدمت رسانی و رفع مشکلات هستند.
دکتر «فرزانه» افزود: تعداد زیادی از خانه ها هم خسارت دیده اند که بنیاد مسکن خسارت خانه ها را برآورد و ارسال کرده و هلال احمر نیز برای اسکان سیل زدگان چادر در اختیارشان قرار داده است. به گفته وی، تاسیسات آب، برق، گاز و مخابرات نیز در سیل خسارت جدی دیده بود که با تلاش های صورت گرفته برق از روز یک شنبه وصل شده است و در خصوص وصل تاسیسات آب و گاز مشغول هستند چون خط لوله انتقال شبکه گاز خسارت زیادی دیده است و انشاءا... با پیگیری های لازم مشکل گاز و آب تا آخر وقت برطرف خواهد شد. فرماندار فاروج گفت: امدادرسانی از شنبه شب به صورت جدی آغاز شد و طی نوبت های متوالی علاوه بر تانکر آب رسانی، نان پخته شد و به همراه جیره غذایی، دیگر امکانات مورد نیاز در اختیار سیل زدگان قرار گرفت. دکتر «فرزانه» افزود: تمامی گروه های جهادی و نیروهای محلی پای کار هستند و لایروبی خانه هایی که خسارت دیدند از شنبه شب آغاز شد و خانه های که مشکل دارند تخلیه شده است تا مشکلی برای صاحبان آن ها پیش نیاید.
وی ادامه داد: برآورد اولیه خسارت ها صورت گرفته اما امکان تغییر این میزان خسارت وجود دارد که پس از برآورد نهایی آمار دقیق خسارتهای وارده در بخش های مختلف اطلاع رسانی خواهد شد، اما با این حال حدود ۱۳۸ رأس دام را سیل برده و خانه های بسیاری نیز آسیب دیده و تعدادی نیز کاملاً تخریب شده است که باید خالی شوند. وی تصریح کرد: اگر چه سیل در روستاهای مختلفی به وقوع پیوسته اما بیشترین خسارت در روستای استاد این شهرستان بوده است و انشاءا... با همراهی تمامی گروه ها در کنار یکدیگر و در کنار مردم در راستای رفع مشکلات اهالی اقدامات لازم را انجام خواهیم داد و خدمت رسانی را تا زمان رفع کامل مشکلات ادامه خواهیم داد. فرماندار فاروج ضمن عرض تسلیت به خانواده هایی که در این حادثه عزیزانشان را از دست دادند، برای بازماندگان آرزوی صبر و شکیبایی کرد و از تمامی دستگاه های خدمات رسان خواست تا اقدامات لازم را در راستای رفع کامل مشکلات آسیب دیدگان انجام دهند.
«حمیدرضا یاقوتی» رئیس جمعیت هلال احمر فاروج نیز به خبرنگار ما گفت: از همان لحظات اولیه وقوع سیل نیروهای این مجموعه در قالب ۹ تیم متشکل از 69 نفر در محل حاضر و در حال خدمات رسانی به آسیب دیدگان هستند.
در همین خصوص، دکتر «محمدرضا حسین نژاد» استاندار خراسان شمالی با حضور در مناطق سیل زده شهرستان فاروج بر خدمت رسانی سریع و به موقع در این شهرستان و شهرستان شیروان تاکید کرد. وی گفت: آب، برق و گاز مناطق سیل زده به سرعت تامین و راه ها بازسازی شود و خدمات رسانی باید ادامه یابد. وی بر ارائه آمار دقیق از تعداد مفقودی های حادثه سیل و برآورد خسارات تاکید کرد. گفتنی است در این بازدید که با حضور عوامل ستاد بحران استان و شهرستان فاروج صورت گرفت استاندار بر انجام اقدامات ضربتی و بهره مندی سریع مردم از خدمات اولیه تاکید کرد. از سوی دیگر، سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی گفت: سیل شنبه شب به ۴۰ واحد مسکونی روستای استاد شهرستان فاروج خسارت وارد کرد. «غلامرضا شفیق» در گفت و گو با ایرنا خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش اولیه، آسیب به ۴۰ واحد مسکونی در روستای استاد از حداقل تا ۱۰۰ درصد است. وی اضافه کرد: ۱۰ واحد مسکونی در روستای گلیان شیروان هم دچار آبگرفتگی شد که پاکسازی آن به وسیله امدادگران جمعیت هلال احمر انجام شد.
وی بیان کرد: ۲۱ دستگاه خودرو در سیلاب شنبه شب دچار آسیب شد ضمن این که در روستای گلیان شهرستان شیروان ۲ نفر و در روستای استاد شهرستان فاروج نیز ۲ نفر جان باختند. «شفیق» با بیان این که بر اساس گزارش های دریافت شده تاکنون (ظهر دیروز)، بیش از ۴۰۰ راس دام بر اثر سیل تلف شدند گفت: در این سانحه طبیعی حدود هزار مترمربع از طرح هادی روستای استاد و ۲۰ متر طول دیوار ساحلی این روستا دچار آسیب و خسارت شد. وی افزود: سیل شنبه شب خسارت های قابل توجهی در بخش های کشاورزی، دامی و مسکونی استان برجا گذاشت و میزان خسارت ها به بخش های مختلف کشاورزی و زیرساختی در دست بررسی است. سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی در ادامه افزود: امدادگران جمعیت هلالاحمر به ۲۴۱ نفر در سیل و آبگرفتگی شنبه شب امدادرسانی کردند و ۱۵۵ نفر را اسکان اضطراری دادند. وی ادامه داد: به شهرستان های شیروان و فاروج بیشترین خسارت وارد شده است. «شفیق» اظهار کرد: بارش شدید باران در مدت ۲۰ دقیقه در شامگاه شنبه موجب جاری شدن سیلاب به ارتفاع چهار متر در رودخانه روستای استاد شهرستان فاروج شد و خسارات مالی و جانی به بار آورد.
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی همچنین گفت: وقوع سیلاب در روستاهای فاروج کاملاً بیسابقه بوده و بیش از ۵۰ سال است که این چنین جریان آبی در این نقطه وجود نداشته است. وی یادآور شد: طی شنبه شب ۱۵ روستا در این استان درگیر جاری شدن سیلاب بودند.
روابط عمومی بنیاد مسکن خراسان شمالی هم گزارش داد، طی بازدید دقایق اولیه یک شنبه مدیرکل بنیاد مسکن، معاون بازسازی و مسکن روستایی و کارشناسان بنیاد مسکن استان از مناطق آسیب دیده سیل شهرستان فاروج و بررسی های اولیه، مهندس «علی روحانی» معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی، تعداد واحدهای آسیب دیده در روستای استاد را ۱۶ واحد احداثی و در روستای چوکانلو ۴ واحد احداثی اعلام کرد. وی اضافه کرد: در این بازدید واحدهای خشت و گلی مشاهده شد که به تعمیر نیاز داشتند و از آن جایی که این واحدها از نظر بنیاد مسکن غیرقابل تعمیر هستند و واحدهای تعمیری به واحدهای نوسازی شده نیاز به تعمیر اطلاق می شود، به همین سبب تمامی واحدهای خشت و گلی نیز در قالب واحدهای احداثی دیده شدند. قائم مقام شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی هم از آب رسانی سیار به روستای سیل زده استاد در شهرستان فاروج خبر داد. «منصور درتومی» در گفت و گو با ایسنا با اشاره به بارش شدید باران و جای شدن سیلاب در 2 شهرستان فاروج و شیروان اظهار کرد: شدت سیلاب در روستای استاد در فاروج بوده که خسارت زیادی نیز به تاسیسات آب وارد کرده است. وی گفت: سیل باعث خسارت به خطوط انتقال آب در این روستا شده که برخی از خطوط انتقال آب نیز دچار آب بردگی شده است. وی با اشاره به قطع شدن آب این روستا افزود: با تانکر آب رسانی شده و این امر در حال ادامه است تا مشکل آب شرب مردم منطقه برطرف شود. وی ادامه داد: هم اکنون نیروهای آب و فاضلاب در منطقه حضور دارند تا مشکلات به وجود آمده را رفع کنند. وی خاطرنشان کرد: تا ظهر دوشنبه آب رسانی پایدار در منطقه دوباره برقرار می شود و مردم درباره آب شرب مشکلی نخواهند داشت. فرمانده سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسان شمالی نیز در گفت و گو با عصر اترک اظهارکرد: متأسفانه در مناطق سیلزده روستای استاد فاروج و گلیان شیروان، خسارتهای مالی و جانی زیادی وارد شده است. سردار «اسماعیل فرجی» ادامه داد: دستگاههای اجرایی، هلالاحمر، سپاه و بسیجیان از لحظات اولیه وقوع سیلاب برای خدمترسانی در منطقه حضور پیدا کردند. وی اضافه کرد: از لحظات اولیه وقوع سیلاب تا صبح بهصورت مداوم کمکرسانی ادامه داشت و وقفهای در کار نبوده است. فرمانده سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسان شمالی بیان کرد: گروههای جهادی بسیجی نیز از صبح یکشنبه برای پاکسازی منازل از سیلاب حضور دارند. وی ابراز کرد: سپاه و بسیج علاوه بر ارائه خدمات به سیلزدگان، در حوزه کمکهای مؤمنانه و کمک به دولت برای برطرفکردن این مسئله حضور خواهند داشت. سردار «فرجی» خاطرنشان کرد: نیروهای سپاه و بسیج برای کمک به مردم مناطق آسیبدیده از سیلاب، تا پاکسازی کامل منازل و روستا از آثار سیلاب در منطقه حضور خواهند داشت تا مردم در منازل مستقر شوند.
وی گفت: همچنین برای تأمین بخشی از وسایل منازل که در سیلاب دچار آسیب شدند نیز از قرارگاه مرکزی پیگیریها انجام خواهد شد.
گزارش عینی خبرنگار ما از روستای گلیان شیروان از برخی ساخت و سازها در حریم رودخانه و پایین بودن بخش هایی از دیوار ساحلی روستا حکایت دارد.
در همین خصوص، مدیر شبکه بهداشت و درمان فاروج نیز در خصوص اقدامات صورت گرفته پس از اعلام بحران وقوع سیل روستای استاد گفت: پس از اعلام بحران، بلافاصله در منطقه حضور یافتیم و تیم واکنش سریع و ارزیابی منطقه با حضور کارشناسان ستادی تشکیل و همچنین ضمن استقرار تیم پزشکی خدمات درمانی و بهداشتی به آسیب دیدگان ارائه شد. مهندس «عباس رهنما» افزود: علاوه بر پایش یک مادر باردار در منطقه، منابع آب شرب و سامانه های آب رسانی نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. وی اظهار کرد: همچنین اقداماتی از قبیل نمونه برداری میکروبی آب و توزیع کلر نیز صورت گرفت و در خصوص ساماندهی زباله و فاضلاب رایزنیهای لازم صورت گرفته است و داروهای مورد نیاز برای بیماران خاص تأمین و همچنین علاوه بر خدمات رسانی رایگان به بیماران، داروی رایگان نیز در اختیار تمام بیماران قرار گرفت. مدیر شبکه بهداشت و درمان فاروج گفت: پیگیری و رصد امکان بروز بیماری های منتقله از آب از دیگر اقدامات صورت گرفته در این زمینه است. به گفته وی کارکنان مرکز خدمات جامع سلامت روستای مایوان در اوایل ساعت کاری در این منطقه حضور یافتند و پس از پیگیری خانه به خانه برای بیماریابی بعد از حادثه، اقداماتی از قبیل ویزیت رایگان بیماران فشار خون، دیابت، اعصاب و روان و افراد مصدوم انجام و داروی رایگان برای آن ها تجویز شد.