راه پُر پیچ و خم سامان دهی صنوف آلاینده در اسفراین
سید مصطفی نجفیان- سامان دهی مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده یکی از مسائلی است که به واسطه جوانب زیست محیطی می توان آن را از اولویت ها و ضرورت های شهری قلمداد کرد؛ موضوع مهمی که شاید تاکنون در مسیر تحقق آن در اسفراین گام جدی و عملی برداشته نشده است. در این مورد وعدهها باید بیش از هر زمانی در مسیر اعتلای حقوق شهروندی جدی گرفته شود چرا که مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده با آلایندگیهای زیست محیطی و صوتی و حتی سدمعبر، حقوق شهروندی را نادیده می گیرند. اکنون به نظر می رسد اقدامات صورت گرفته برای سامان دهی صنوف مزاحم و مشاغل آلاینده در اسفراین اندک بوده است و راهی پر پیچ و خم پیش روی این قضیه وجود دارد.
آلودگی زیست محیطی
یک شهروند اسفراینی می گوید: فعالیت مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده در داخل شهر با آلودگی های جدی زیست محیطی و صوتی همراه است که ممکن است سلامت ساکنان منازل مسکونی در مجاورت محل فعالیت این مشاغل را تهدید کند.
«حسینی» با گلایه از این که این موضوع تاکنون به طور جدی مورد توجه نبوده است، خاطرنشان می کند: لازم است مدیریت شهری، محور و اساس کار باشد و در کنار اتاق اصناف و اداره صمت و با حمایت های فرمانداری برای برطرف شدن مسائل این چنینی تدبیر کنند.
نگاه تعاملی
دیگر شهروند اسفراینی معتقد است: مسئله سامان دهی صنوف آلاینده به تنهایی از سوی شهرداری نشدنی است و بایستی این مهم با نگاه تعاملی و مشارکت فرادستگاهی حل شود.
«حسن پور» با اشاره به این که تاکنون اقدام مثبتی درباره صنوف آلاینده در اسفراین که نتیجه آن قابل نظاره باشد، صورت نگرفته است، می افزاید: رضایت صاحبان صنوف بخش مهمی از کار است که ایجاد بسته های تشویقی می تواند نقل مکان یا جابجایی آنها را که بخشی از فرایند ساماندهی است، به سر منزل مقصود برساند.
نگرانی های صنوف
یکی از صاحبان صنوف آلاینده از نگرانی هایی می گوید که در این خصوص وجود دارد؛ به گفته وی، با جا به جایی صنوف ممکن است صاحبان مشاغل، مشتریان همیشگی شان را از دست بدهند.
وی که تمایلی به ذکر نام خود ندارد، خاطرنشان می کند: البته زیرساختهای خدماتی همچون آب، برق، گاز و تلفن بایستی در فضای جدید پیش از هر اقدامی وجود داشته باشد و همه از این مسئله ساماندهی استقبال کنند و فقط مختص گروه خاصی نباشد.وی تسهیل شرایط، تسریع در فراهم کردن امکانات و زیرساختهای موردنیاز خدماتی و ایجاد بسته های تشویقی زودبازده را از الزامات تحقق فرایند ساماندهی مشاغل مزاحم و آلاینده می داند و بر توجه مسئولان و متولیان امر به این مهم تاکید می کند.
تهدید سیما و منظر شهری
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اسفراین که سال ها ریاست و راهبری کمیسیون زیست محیطی، سلامت و خدمات شهری پارلمان محلی این شهر را عهده دار بوده است، می گوید: وجود مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده نه تنها مخاطرات زیست محیطی و آلودگی صوتی به همراه دارد بلکه منجر به تهدید سیما و منظر شهری هم می شود.
«طلعت رگبار» معتقد است: فعالیت مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده به صورت متمرکز در یک خیابان، نگرانیهایی را برای جامعه شهروندی ساکنان آن معابر شهری به همراه داشته است که بایستی مسئولان و متولیان امر برای برطرف شدن آن گام های عملی بردارند.به گفته وی، هرچند شهرداری اسفراین فعالیت هایی را برای سر و سامان دادن به مشاغل مزاحم و صنوف آلاینده رقم زده است اما این کافی نیست.
آن طور که «رگبار» اظهار می کند: البته که مدیریت شهری به تنهایی نمی تواند برای حل این مسئله چاره اندیشی کند و باید دستگاه های خدمات رسان ذیل یک مدیریت واحد و یکپارچه همراه این قصه باشند تا به ثمر بنشیند.رئیس شورای اسلامی شهرستان اسفراین با اشاره به این که بوروکراسی اداری و سختگیریهای موجود انگیزه را از صاحبان این صنوف و مشاغل می گیرد، خاطرنشان می کند: بایستی با ایجاد بستههای تشویقی بتوانیم شرایط را برای جا به جایی این مشاغل مزاحم و آلاینده تسهیل و روند آن را تسریع کنیم چرا که درهم آمیختگی بافت مسکونی و بافت صنعتی این مشاغل و صنوف در یک منطقه مسکونی با نگرانی های جدی همراه است.