عادی انگاری کرونایی نگران کننده، زیر پوست شهر
علی اصغر خسروی- این روزها اگر چه اعلام می شود 90 درصد جمعیت بالای 12 سال در خراسان شمالی در برابر ویروس منحوس کرونا واکسینه شده اند که خبر خوشحال کننده ای است اما از آن سو، نگاهی به وضعیت تردد مردم در شهرهای استان از جمله بجنورد نشان می دهد که به شکل عجیبی میزان رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی کاهش پیدا کرده و این عادی انگاری کرونایی، نگران کننده است. این وضعیت در حالی است که نمونه هایی از مبتلایان به سویه «اُمیکرون» کرونا در کشورهای همسایه ایران از جمله ترکیه، پاکستان، امارات و عمان، شناسایی شده است؛ سویه ای که گفته می شود آمار مبتلایان به آن طی 2 روز 2 برابر می شود که بسیار قابل تأمل و نگران کننده است. آمار بسیار بالای مبتلایان، بستری ها و فوتی های کرونایی در پیک پنجم را از یاد نبرده ایم و شیوع احتمالی به سویه جدید هم می تواند چالش بزرگی پیش روی سلامت هموطنان مان باشد. البته آن گونه که متولیان بهداشت و درمان می گویند واکسیناسیون یک سپر مهم در برابر کرونا قلمداد می شود و تزریق دز سوم واکسن هم می تواند ایمنی بدن را تا درصد بسیار زیادی بالا ببرد، با این حال همان گونه که پیش از این هم اعلام شده بود و تجربه مبتلایان نشان داد، حتی واکسیناسیون هم دلیلی بر ابتلای مجدد به کرونا نیست اما می تواند از شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از آن تا حد چشمگیری بکاهد. با همه این ها از هم استانی هایی که بدون ماسک در کوچه ها و خیابان ها رفت و آمد می کنند باید پرسید علت بی توجهی به ماسک زدن چیست و آیا تصور می کنند کرونا به پایان رسیده است یا این که چون واکسن زده اند کرونا سراغ آن ها نخواهد آمد؟
واکسن نزده ها
نکته نگران کننده تر این است که هنوز 10 درصد جمعیت بالای 12 سال در خراسان شمالی واکسن کرونا نزده اند و فرض را بر این بگیریم که در بین افرادی که ماسک نمی زنند و در شهرها و روستاها تردد می کنند همین افراد هم حضور دارند؛ دود این سهل انگاری ممکن است در چشمان همه برود؛ همه، شامل خانواده خود آن ها و تمام هم استانی ها و هموطنان دیگر.
درصد رعایت پروتکل های بهداشتی
آمارهای دریافتی مربوط به نوزدهم آذر امسال حاکی است، درصد رعایت پروتکل های بهداشتی در شهرستان های بجنورد، شیروان، مانه و سملقان، فاروج، جاجرم، راز و جرگلان و گرمه به ترتیب 66، 77، 74، 54، 66، 75 و 66 درصد بود. نکته قابل توجه دیگر مربوط به وضعیت رنگ بندی بر اساس رعایت پروتکل های بهداشتی در سطح مراکز، اماکن و محیط های کاری و اداری استان در بازه زمانی 8 تا 14 آذر امسال است، آن جا که در مجموع، وضعیت این شاخص در استان با میانگین 71 درصد، ضعیف یا قرمز بود. در بین شهرستان ها نیز وضعیت این شاخص در فاروج، بجنورد، جاجرم، گرمه و مانه و سملقان، به ترتیب با 54، 66، 66 ،66 و 74 درصد، ضعیف یا قرمز و در شیروان و راز و جرگلان با 77 و 75 درصد، متوسط یا نارنجی بوده است (در این آمارها وضعیت اسفراین در دسترس نبود).
تصور ایمنی کاذب
در همین حال، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که رعایت پروتکل ها و شیوه نامه های بهداشتی در مهار بیماری کووید 19 بسیار مهم و ضروری است، می افزاید: تصور ایمنی کاذب به جهت تزریق واکسن موجب به مخاطره افتادن سلامت عمومی و خسارت های جبران ناپذیری می شود. دکتر «پورنقی» با اشاره به این که 90 درصد جمعیت بالای 12 سال در استان واکسینه شده اند، خاطرنشان می کند: شهروندانی که هنوز واکسن کرونا دریافت نکرده اند سریع تر برای این امر اقدام کنند زیرا با افزایش آمار واکسیناسیون، ایمنی عمومی در برابر ویروس کرونا ایجاد می شود.
اهمیت واکسیناسیون نوبت سوم
از سوی دیگر، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت بر اهمیت واکسیناسیون نوبت سوم و تاثیر آن بر مهار سویه اُمیکرون تاکید می کند و می گوید: تزریق نوبت سوم واکسن ایمنی بدن در برابر ویروس کرونا را به 90 درصد می رساند. دکتر «محمد مهدی گویا» می افزاید: همه ما می دانیم که ویروسی که الان با آن مواجه ایم سرکش و مرموز است و به سرعت می تواند تغییر چهره دهد و علایم بالینی مختلفی را ایجاد و از دست سیستم ایمنی بدن انسان به انحای مختلف فرار کند و مراقبت و کنترل آن برای همه دنیا بسیار سخت و دشوار شده است. وی می افزاید: تاکنون پوشش بسیار خوبی برای 2 نوبت واکسیناسیون در کشور ایجاد کرده ایم و بیش از 70 درصد مردم 2 نوبت را دریافت کرده اند. دکتر «گویا» با اشاره به این که با تزریق 3 نوبت واکسن مردم بسیار کمتر به کرونا مبتلا می شوند، تأکید می کند: تجربه جهانی ثابت کرده است، به طور واضح، بیماری شدید و مراجعه به بیمارستان یا بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه (ICU) و از همه چشمگیرتر میزان مرگ با تزریق نوبت سوم واکسن به حداقل می رسد.وی بیان می کند: سویه اُمیکرون قابلیت سرایت بسیار بالاتری از سویه های قبلی دارد. وقتی ویروس واردکشوری می شود شاخصی را برای قابلیت سرایت آن اندازه می گیرند که آن شاخص زمان دو برابر شدن تعداد مبتلایان به ویروس است؛ این شاخص، یعنی دوبرابر شدن مبتلایان در سویه اُمیکرون، طی 2 روز اتفاق می افتد.